Is een goede werknemer ook een goed mens? Bestaat dat überhaupt: een goed mens zijn? En wat als onze morele plichten botsen met de belangen van de organisatie? Zijn hierop antwoorden te vinden, of valt er weinig over te zeggen?
Tijdens deze cursus ga je in de leer bij Cicero. Je bestudeert nauwkeurig zijn boek De Officiis, dat al eeuwenlang gezien wordt als het boek over ethiek dat iedere professional moet hebben gelezen. Onder leiding van een ervaren docent ga je op zoek naar de betekenis van Cicero’s woorden door middel van close-reading. Samen met professionals uit allerhande beroepsgroepen ervaar je dat een oude tekst verassend dicht bij het moderne leven staat.
Deze cursus op academisch niveau scherpt je denk- en spreekvermogen en introduceert universele principes uit de moraalfilosofie, die ook toepasbaar zijn op ethische kwesties van alledag.
Doelgroep
Voor wie is deze cursus?
Deze cursus is bedoeld voor iedere professional die erin geïnteresseerd is om verder na te denken over ethische kwesties. Er is geen achtergrondkennis vereist.
Docenten
Wie geeft deze cursus?
Daniël van der Maas
MEER WETEN OVER DANIËL
Programma
Wat doe je tijdens deze cursus?
De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten op vrijdagochtend, steeds van 9:00-12:00 uur. De data zijn 3 maart, 17 maart, 31 maart en 14 april.
Locatie
Waar is deze cursus?
De bijeenkomsten vinden telkens plaats te Apeldoorn in het pand van Newday Offices aan de Roggestraat 111.
Financiën
Hoeveel kost deze cursus?
De eigen bijdrage aan deze cursus is € 650,-. Dit is inclusief koffie, thee en studiemateriaal.
Aanmelding
Hoe meld ik mij aan voor deze cursus?
Aanmelden kan via het aanmeldformulier of direct bij de docent: [email protected]. Dat laatste is ook het adres voor specifieke vragen. De deadline voor het aanmelden is vrijdag 14 februari 2023. Er zijn maximaal 8 plaatsen beschikbaar.
Reviews
Ervaringen van deelnemers
In september 2019 mocht ik negen dagen in Sint-Petersburg verblijven voor de cursus Dostojevski in Sint-Petersburg, die werd georganiseerd door Stichting Landmerk, in samenwerking met het NIP. In een fijne zaal van het NIP hadden we elke ochtend colleges waarin we onder leiding van een docent van Landmerk Misdaad en straf van Dostojevski behandelden. In de middagen en avonden trokken we de stad in en leerden we de Petersburgse cultuur beter kennen. Het was hierom echt waardevol dat we naar Sint-Petersburg gekomen waren: we konden praten met Russen en de fysieke omgeving waarin Dostojevski zijn werk schreef ervaren, waardoor we beter begonnen te snappen wat hij bedoelde met Misdaad en straf. De colleges kregen hiermee een andere dimensie, waardoor we ook echt door wisten te dringen in de ziel van het boek - en daarmee ook de befaamde ‘Russische ziel’ beter leerden kennen.Sint-Petersburg is me erg goed bevallen: de stad voelde binnen korte tijd vertrouwd aan. Al direct na vertrek had ik er weer zin in terug te keren: de tijd die ik er heb mogen verblijven was eigenlijk veel te kort! Er is zo ontzettend veel moois te zien en te leren in deze stad, dat je je eigenlijk afvraagt of je Petersburg überhaupt ooit in zijn volledigheid zou kunnen leren kennen.