BEURZEN
Beurzen bij Landmerk
Al meer dan tien jaar richt Stichting Landmerk zich op het aanbieden van onderwijs aan jonge mensen, waarin diep nadenken over grote levensvragen en de vorming van karakter en intellect centraal staan. De stichting heeft zich sinds 2024 een tweede taak ten doel gesteld: het uitreiken van studiebeurzen voor goede studenten, die onderwijs van het type-Landmerk willen volgen op andere instituten dan bij Landmerk zelf. We bieden studiebeurzen voor zeer goede studenten die extra onderwijs in de liberal arts willen volgen, in het bijzonder cursussen gebaseerd op canonieke teksten over de grote vragen (de great books). Dat kan zijn op het gebied van filosofie, retorica, geschiedenis, recht, literatuur, of welk vakgebied dan ook waarin de grote vragen van mens, leven en samenleven terugkomen. Dit extra onderwijs mag ook plaatsvinden bij onderwijsinstellingen in het buitenland.
SELECTIECOMMISSIE
Leden
De selectiecommissie van Stichting Landmerk, bestaande uit een groep academici van verschillende Nederlandse universiteiten, beoordeelt de beursaanvraag. Op advies van de selectiecommissie neemt het bestuur een beslissing. Deze beslissing is dan definitief.
-
Dr. Patrick Overeem (universitair hoofddocent Vrije Universiteit, tevens bestuurslid Stichting Landmerk)
-
Prof. dr. George Harinck (rector Theologische Universiteit Utrecht)
-
Mr. Gerard Versluis (dean Pascal Institute)
-
Dr. Emma Cohen de Lara (senior docent Amsterdam University College)
Voor wie?
Deze beurzen zijn uitsluitend bedoeld voor mensen wier sociaal-economische omstandigheden objectief zodanig zijn dat zij redelijkerwijs financiële steun nodig hebben om het inschrijfgeld voor de betreffende cursus te kunnen voldoen. Daarnaast moeten zij blijk hebben gegeven van excellentie op het gebied van het onderwijs waar deze beurzen voor bedoeld zijn, ofwel de sterke wens hebben hierin te excelleren. De selectiecommissie is voor eventuele vragen te bereiken per e-mail.
BEURZENTRAJECT
Hoe ziet mijn beursaanvraag eruit?
Stap 1
Aanleveren van gegevens
Je vraagt je beurs aan d.m.v. een formulier. Voor een volledige beursaanvraag moet je de volgende dingen aanleveren: motivatiebrief, curriculum vitae, cijferlijst van reeds gevolgde academische programma's, voorbeeld van geschreven werk, beknopte toelichting waarom de beurs benodigd is, naam en contactgegevens van het instituut dat de beoogde cursus verzorgd, officiële weergave van de inhoud van de beoogde cursus, zoals een syllabus en een specificatie van het cursusgeld. De eerstvolgende deadline voor een beursaanvraag is 15 december.
Stap 1
Stap 2
Behandeling van je aanvraag
De selectiecommissie van Stichting Landmerk, bestaande uit een groep academici van verschillende Nederlandse universiteiten, beoordeelt de beursaanvraag. Op advies van de selectiecommissie neemt het bestuur een beslissing. Deze beslissing is dan definitief. Check je mail voor een bevestigingsmail van je aanvraag. Deze kan in de spam zitten.
Stap 2
Stap 3
Uitkering van de beurs
De beurs wordt aan je uitgekeerd. Dit gebeurt maximaal 2 weken na goedkeuring van je aanvraag.
Stap 3
Stap 4
Voltooiing van het beurstraject
Na afronding van de cursus dien je een kort verslag aan te leveren over hoe je het gevolgde onderwijs hebt ervaren. De stichting kan dit – eventueel geanonimiseerd – gebruiken om met haar donateurs te delen, zodat zij te horen krijgen wat hun donatie betekent heeft voor jouw persoonlijke en intellectuele ontwikkeling.
Stap 4
Reviews
Ervaringen van deelnemers
De studiebeurs van Stichting Landmerk heeft het voor mij mogelijk gemaakt om tijdens de zomerschool van de University of Dallas een inspirerend vak over Shakespeare's Rome te volgen, gegeven door een van de meest indrukwekkende docenten die ik heb ontmoet. Tijdens deze intensieve studie van vier van Shakespeare’s meesterwerken, met het oude Rome als centraal thema, ontdekte ik hoe de rijke Romeinse traditie nog steeds van grote waarde is in onze huidige samenleving – en zelfs in mijn eigen leven. Dankzij de studiebeurs heb ik mijn liefde tot het bestuderen van great books kunnen verdiepen en heb ik mogen studeren in een ongelooflijk inspirerende omgeving.
Maria Teresa
Kennismaken met het beste dat ooit door mensen is gedacht en geschreven is op zichzelf al een prachtig iets. Maar dat ook nog eens doen in een klein gezelschap van gemotiveerde, goed voorbereide en doorgaans uiterst scherpe medestudenten onder begeleiding van een voortreffelijke docent met liefde voor het vak… Dit onderwijs is uniek in zijn soort, buitengewoon waardevol en altijd weer een enorm genoegen.
Robin
FAQ
Veelgestelde vragen
Wie kan een beurs aanvragen?
De beurs is bedoeld voor excellente studenten op bachelor- en masterniveau die (door nationaliteit, woonachtigheid of studie) een duurzame band met Nederland hebben en/of voor studenten die een cursus willen volgen aan een Nederlandse onderwijsinstelling.
Wat is de hoogte van de studiebeurs?
De hoogte van de studiebeurs hangt af van de benodigde financiële steun. Die stelt de selectiecommissie vast aan de hand van de gegevens en motivatie die jij aanlevert, eventueel aangevuld met een telefonisch gesprek met jou. Er worden beurzen uitgegeven voor 50%, 75%, 90% en 100% van het cursusgeld. Beurzen voor 100% van het cursusgeld worden alleen bij uitzondering verstrekt.
Kan ik in beroep gaan tegen het besluit?
Nee, de beslissing van het bestuur is definitief.
Hoe kan ik de selectiecommissie bereiken?
De selectiecommissie is enkel bereikbaar per e-mail: [email protected].
Kan ik mijn beursaanvraag ook per e-mail indienen?
Nee, je kunt een beurs aanvragen door middel van het formulier op deze website.
Kun je ook een beurs krijgen voor cursussen van de Stichting Landmerk zelf?
Ja, dat kan. In dat geval krijgt de aanvrager zelf geen geld, maar een (gehele of gedeeltelijke) vrijstelling van het cursusgeld. Deze aanvraag doe je niet via het aanvraagformulier op deze webpagina, maar via het reguliere aanmeldformulier bij de desbetreffende cursus. Daar vink je onder het kopje ‘Type aanmelding’ het vakje ‘Aanmelding met beursaanvraag’ aan.
Hoe ziet de Stichting Landmerk er op toe dat toegekende beurzen daadwerkelijk worden gebruikt voor het beoogde doel?
De beurs wordt verstrekt in de vorm van een voorwaardelijke gift. De voorwaarde om deze om te zetten in een definitieve gift is dat de aanvrager door middel van een betalingsbewijs aantoont het betreffende cursusgeld aan de onderwijsinstelling te hebben betaald. Als aan de voorwaarde niet wordt voldaan, kan de Stichting Landmerk de student aanmanen de beurs terug te betalen en, als dat niet gebeurt, hem/haar in gebreke stellen.